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SUSAN GRODY RUBEN, Esq.    
Labor  Arbitrator  
30799 Pinetree Road, No. 226 
Cleveland, OH   44124 
       
 
 

IN ARBITRATION PROCEEDINGS PURSUANT TO THE 
 

COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT BETWEEN THE PARTIES 
 
 
 
 
 
 
 
 
In the Matter of          
 
 
OHIO CIVIL SERVICE EMPLOYEES  
ASSOCIATION, Local 11, AFSCME                         ARBITRATOR’S 

            OPINION AND AWARD 
  and 
 
OHIO BUREAU OF 
WORKERS COMPENSATION 
 
Grievance # 34-25-20100922-0152-01-07 

Grievant:  Michael Ely 

  

This Arbitration arises pursuant to the collective bargaining agreement (“the 

Agreement”) between the Parties, OHIO CIVIL SERVICE EMPLOYEES ASSOCIATION, 

Local 11, AFSCME (“the Union”) and OHIO BUREAU OF WORKERS COMPENSATION  

(“the State”) under which SUSAN GRODY RUBEN was appointed to serve as sole, 

impartial Arbitrator.  The Parties agreed to submit the case to the Arbitrator on stipulated 

facts, written exhibits, and written briefs submitted October 28, 2011.     
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APPEARANCES: 

  On behalf of the Union: 

JENNIE LEWIS, OCSEA Staff Representative, 390 Worthington Rd., 
Westerville, Ohio 43082. 

 
  On behalf of the State: 
 

RUTH A. REHAK, MLHR, Labor Relations Officer, Ohio Bureau of Workers 
Compensation, 30 West Spring St., L28, Columbus, Ohio 43215.  

   
THE GRIEVANCE 

 
Grievant was returned to former position and was not allowed to work from 
home as he was prior to exempt position.  Grievant is not a new hire or 
transferred employee.  Other DSH employees are allowed to work from 
home. 
 

      
STIPULATED ISSUES  

 
1. Is the grievance substantively arbitrable? 

 
2. If the grievance is substantively arbitrable, is it procedurally arbitrable? 

 
3. If the grievance is both substantively and procedurally arbitrable, does 

the Grievant being headquartered at OCOSH rather than at his 
residence violate the Agreement?  If so, what shall the remedy be?   

 
  
  

PARTIES’ POSITIONS ON SUBSTANTIVE ARBITRABILITY 

State Position 

 The issue contained within the grievance does not meet the definition of a 

grievance in Article 25.01:  “any difference, complaint or dispute between the Employer 

and the Union or any employee regarding the application, meaning or interpretation of 

this Agreement.”  The Union tacitly acknowledged the inapplicability of the Agreement 

when it argued at Step 3 the Ohio Revised Code had been violated.  The Union has no 
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right to grieve any provision contained within the ORC; it is outside the four corners of 

the Agreement. 

 The grievance form alleges violation of Article 2 – Non-Discrimination and Article 

18.06 – Layoffs-Previously Held Classifications.  Neither of these Articles is applicable.  

 Article 2 applies to discrimination on the basis of protected class status.  It 

references the Americans With Disabilities Act, Equal Employment Opportunity, and 

Affirmative Action.  The Union did not even mention discrimination at Step 3.  Instead, it 

asserted the Grievant was treated differently from employees who are in a temporary 

working level (“TWL”) position.  The Grievant was not in a TWL position and Article 2 

does not pertain to TWLs. 

 Article 18 pertains to layoffs.  The Grievant was not laid off.  Article 18.06 refers to 

bumping rights to previously-held classifications.  Again, the Grievant was not laid off.  

The Union failed to offer any explanation in Step 3 regarding how Article 18 is relevant to 

the instant grievance. 

 The Grievant’s rights to a previously-held classification are derived from the ORC, 

not the Agreement.  As there is no contractual violation, and the provisions of the ORC 

cannot be grieved, the grievance lacks substantive arbitrability. 

  

Union Position 

 Pursuant to Article 44.03, the Agreement cannot void a statute.  The State agrees 

there are ORC sections that are relevant to the issue in this matter.  ORC Section 

4121.121(B)(2) is inextricably linked to the issue.  The State cited that section in its letter 

to the Grievant informing him he was being placed back into a classified position.  The 

Agreement does not address movement of an employee from an unclassified position to 

a classified position as in this instance.  As did the State, the Grievant is relying on ORC 
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Section 4121.121(B)(2) to demonstrate the State did not return him to the same status 

and benefits he had when he was previously in a classified position.  The Arbitrator has 

jurisdiction over this substantive issue. 

 

ARBITRATOR’S OPINION 

 For an arbitrator to have jurisdiction over a grievance, the issue contained in the 

grievance must meet the Parties’ negotiated definition of a grievance.  That definition 

appears in Article 25.01, which defines a grievance as: 

any difference, complaint or dispute between the Employer 
and the Union or any employee regarding the application, 
meaning or interpretation of this Agreement. 
 

 While the instant grievance form alleges violation of Article 2 and Article 18.06, on 

their face, neither of these sections applies.  Article 2 – Non-Discrimination prohibits 

discrimination on the basis of: 

race, sex, creed, color, religion, age, national origin, political 
affiliation, disability, sexual orientation, or veteran status. 
 

The Grievant is not alleging discrimination on the basis of any of these protected 

classes.  Article 18.06 addresses a laid-off employee’s bumping rights to a previously-

held classification.  The Grievant was not laid off. 

 What the Grievant is alleging in essence is violation of ORC Section 

4121.121(B)(2).  That section is not incorporated by reference in the Parties’ Agreement.  

As it is not in the Agreement, the Arbitrator does not have jurisdiction to determine 

whether it was violated.   

 While the Union is correct Article 44.03 does not void ORC Section 4121.121(B)(2), 

that is not the same question as whether the Arbitrator has jurisdiction over an ORC 

provision.  Moreover, the State’s reliance on ORC Section 4121.121(B(2) for placing the 
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Grievant back in a classified position likewise does not bestow jurisdiction on the 

Arbitrator to determine whether that ORC section was complied with.  The Arbitrator has 

jurisdiction only over grievances as the Parties have agreed to define grievances.  

Accordingly, the instant grievance is not substantively arbitrable. 

 

AWARD 
 

For the reasons set out above, the grievance is not substantively 
arbitrable and therefore is denied. 

 
 
 
DATED: December 14, 2011    Susan Grody Ruben 
       Susan Grody Ruben, Esq.  

        Arbitrator   
 


