In the Matter of Arbitration
Between Case No. 29-04-20080231-993-01-14

OCSEA/AFSCME Local 11
And Before: Harry Graham

The State of Ohio, Rehabilitation
Services Commission

APPEARANCES: For OCSEA/AFSCME Local 11:

Sharon VanMeter Ralph

OCSEA/AFSCME Local 11

390 Worthington Rd.

Westerville, OH 43082-8331

For Rehabilitation Services Commission:

Bobby L. Johnson

Rehabilitation Services Commission

150 East Campus View Blvd.

Columbus, OH 43235
INTRODUCTION: Pursuant to the procedures of the parties a hearing was held in this
matter on January 27, 2011. At that hearing the parties were provided complete
opportunity to present testimony and evidence. Post-hearing briefs were submitted by
the parties. They were exchanged by the Arbitrator on March 19, 2011 and the record
was closed.
ISSUE: At the hearing the parties agreed upon the issues in dispute between them.

Those issues are:

Is the grievance properly before the Arbitrator? If so, did the Employer violate the
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Collective Bargaining Agreement in the manner in which it administered the
exam for Disability Claims Specialist in 20097 If so, what shall the remedy be?

BACKGROUND: On January 7™, 2009 the Employer posted for vacancies within the
Rehabilitation Services Commission. The posting was open through January 186, 2009
and involved positions in the Bureau of Disability Determination. Nine (9) openings were
posted in the classification of Disability Claims Specialist. That classification is at a high
level and is differentiated by a number of parenthetical working titles. The posted
positioné were:
Vocational Advice Specialist — 2 positions
Quality Assurance Specialist — 2 positions
Medical Operation Specialist — 2 positions
Disability Hearing Officer — 3 positions

On February 13, 2009 the Union submitted a grievance. That grievance was
denied and advanced to arbitration by the Union. As indicated by the agreed-upon
issues, dispute exists over whether or not the grievance is arbitrable on its merits.
POSITION OF THE UNION: The Union contends the grievance is reachable on its
merits. Section 25.02, Step 1 of the 2006-2009 Agreement provides that the Union has
ten (10) work days “from the date the grievant became or reasonably should have
become aware of the occurrence giving rise to the grievance not to exceed a total of
thirty (30) days after the event.” Step one grievances are to be presented “orally.”

The record does not indicate when the Union initially submitted the grievance at
Step 1. In due course the grievance was reduced to writing and submitted on February
13, 2009. (Jt. Ex. 2). It was denied in writing on March 23, 2009.

The Grievance was submitted by Chris Smith, Union Steward. Mr. Smith has ten

years of service and is knowledgeable in matters of contract administration. The test




that is grieved in this situation is the first since revisions were made to it in 2007. Mr.
Smith filed the grievance within ten work days after the Grievants were not awarded the
positions at issue in this proceeding. Under these circumstances the grievance must be
considered to have been properly filed the Union contends.
It is the case that Arbitrator Nels Nelson and | have been confronted with similar
issues in the past. (Case Nos. 24-04-20000407-0432-01-14, 2001, Nelson, 14-00-
| 990106-0002-01-14, Graham, 1999, 29-04-112304-0745-01-14, Graham, 2006). That is
not dispositive of the outcome of this dispute. The policy that is the subject of this
grievance was altered subsequent to the decisions of Arbitrator Nelson and myself. As
this particular policy was not considered by either arbitrator, it should be scrutinized in
this proceeding according to the Union.

In Case No. 24-04-20000407-0432-01-14 Arbitrator Nelson alluded to an expert
on testing from the Union. That person was to “(a) Review competencies, KSA's, and
test items” along with the expert in the employ of the Employer. In this situation that did
not happen. In the various arbitrations over this issue preceding this one the Union did

“not advance that argument. As it is newly raised, it must be considered on its merits
according to the Union.

Presuming the merits of this dispute are reached the Union points out that it was
not until this grievance was filed did it leamn the test for the Disability Claims Specialist
had been changed. It had no opportunity to review the revised test. At arbitration the
Employer asserted the changes made to the test were “maintenance.” As the Union and
its expert had no opportunity to review the test it cannot be determined with certainty

whether any revisions constituted maintenance or were more substantive.




It is the case that the Employer has issued a policy governing the manner in
which it fills the position of Disability Claims Specialist. (Jt. Ex. 5) On page 4 the
selection procedure is set forth. It includes the minimal acceptable competency (MAC).
The MAC must be 70. Candidates who do not ‘attain the MAC are not permitted to take
the second section of the exam. In this situation the employer granted progress in the
exam procedure to those who had scored 75.5. Ten applicants who scored above 70
but less than 75.5 were denied the opportunity to advance. The selection process is
governed by Article 17, Section 17.05. In relevant part that section provides that this
position is to be awarded “on the basis of qualifications, experience, education and
active disciplinary record. For purposes of this Article, disciplinary record shall not
include oral or written reprimands. When these factors are substantially equal State
seniority shall be the determinihg factor.” The Union asserts that applicants who met the
minimum qualiﬁcatiéns should be permitted to advance. The Union points out that two
successful exam results are required which may result in a less qualified junior
employee securing a vacant position over a senior colleague. This, the Union asserts,
violates the Agreement. It urges that the grievance be reached on its merits and that all
applicants improperly denied a chance to advance in the promotional process be
advanced to the position of Disability Claims Specialist with complete back pay and
benefits.

POSITION OF THE EMPLOYER: As seen by the Employer this dispute is not
arbitrable. It is untimely. The promotional policy, HR 2007.17, was implemented on
September 6, 2007. The Agreement, cited above, requires that grievances be filed not

later than ten work days from the date the grievant became aware or should reasonably




have become aware of the event prompting the grievance. There is no reason to extend
the ten work day limit. In fact, there was a Labor-Management Committee meeting on
July 26, 2007. At that meeting the Employer distributed changes in the promotional
policy and discussed them with the Union. Minutes of the meeting were taken. The
Union signed for them on August 28, 2007. As seen by the Employer, the tolling of the
time for processing grievances commenced on July 26, 2007. As the grievance was not
filed until February 13, 2009 it is clearly belated. It should not be reached on its merits
the State asserts.

It is the case that Arbitrator Nelson and | have confronted the testing issue prior
to this dispute. On three occasions the Employer has prevailed. In essence, the State
asserts “enough is enough.” Further, Arbitrator David Pincus came to consider this
issue in 2008. The facts before Arbitrator Pincus were the same as those in this
situation. The Union was asserting that the cutoff score for advancement established by
the Employer was improper. Arbitrator Pincus denied the grievances and explicitly found
that the promotional examination was content valid. There is no change in the test
under consideration in this proceeding and the test before Arbitrator Pincus according to
the State. Thus, the grievance must be denied it contends.

The test at issue in this proceeding was not new. Two applicants were permitted
to carry over scores from prior tests. If this were a new test they would not have been
permitted to do so. It is the case that changes were made in the test. They were minor
and constituted routine maintenance. A new exam was not created. The test used in

this situation was fundamentally the same as that used in 2005. As the grievance was




filed belatedly and only minor changes were made in the exam the Employer urges the
grievance be denied.

DISCUSSION: Employer Exhibit 1 in this proceeding represents the Minutes of the
Agency wide Labor/Management Committee Meeting of July 26, 2007. It indicates at
the second item that a copy of the OCSEA Selections Policy was distributed and
discussed. “Feedback” was secured and the Employer indicated it would take such
feedback under consideration. A revised policy was to be distributed to staff in August,
2007. Note well that as of the July 26, 2007 meeting date there was a tentative element
to the policy. It was under development and the Employer represented it would consider
the views of the Union. It cannot be said that the policy took effect on July 26, 2007
given the record in Employer Exhibit 1. Had the Union filed a grievance within the ten
(10) work day period specified in Article 25 it would have been premature as the
Employer had neither promulgated the policy nor acted under it. The record does not
evidence issuance or discussion of a revised policy as of August, 2007. Not to
September, 2007 (Jt. Ex. 5) was the revised policy issued. As the promotion policy at
issue in this proceeding was not in effect in July, 2007 it cannot be said that the tolling
of the time limits to file a grievance commenced on July 26, 2007. Nor may it be said
that such tolling commenced with issuance of the policy on September 6, 2007. (Jt. Ex.
5). There were no grievants. There was no action precipitating a grievance until the test
administered in January, 2009. Nor would the Employer desire that a grievance have
been filed prior to that date. Any grievance would have been speculative in nature.
When the test was administered in January, 2009 Mr. Smith acted promptly to protest

perceived deficiencies. His grievance was properly submitted.




It is the case that issues over promotional testing have reached arbitration
before. Arbitrators Nelson, Pincus and | have considered such. That does not make this
particular dispute Res Judicata or subject to Collateral Estoppel. This dispute arises
under a policy different from that considered at arbitration in the past. As that is the case
the holdings of some years ago may, or may not be, applicable to the present
controversy. This dispute must be considered on its merits.

On August 17, 2001 Arbitrator Nelson issued a Consent Award involving these
parties. At item 2 on page 2 it is indicated that “The employer’s testing expert/consultant
including the agency use of DAS and the union’s testing expert/consultant shall do
the following...” (Emphasis supplied) No involvement was had by any
expert/consultant on behalf of the Union in this situation. On its face this is a breach of
the 2001 Consent Award issued by Arbitrator Nelson.

At arbitration the State indicated changes had occurred in the test. These are
shown in Joint Exhibit 7. They were characterized by the Employer as “Test
Maintenance.” That may or may not be the case. Absent examination by a test expert
on behalf of the Union the assertion of the State is unproven.

| Joint Exhibit 5 is the policy governing selection procedure for filling vacancies in
OCSEA/AFSCME bargaining unit at the Rehabilitation Services Commission. At page 4
reference is had to the minimal acceptable qualification. (MAC).The MAC for this exam
was 70. Ten applicants (the grievants) scored 70 or above but less than 75.5. They
were not afforded an opportunity to move to the second round of testing. The test
references a MAC of 70. It also provides “If an employee scores below the MAC he/she

will not be considered for the position because the individual is not proficient in the




minimum qualifications.” (Jt. Ex. 5, p. 4). The implication is that if an individual scores at
or above the MAC they will be considered for the position. Failing to do so represents a
breach of the promotional procedure found in the Agreement.
AWARD: The grievance is sustained. Those who scored 70 or above on the MAC and
were not permitted to advance to the second round of testing are to be automatically
advanced to the second round of any future examination for positions at pay range 28
and above for the term of the existing Collective Bargaining Agreement. All scores
achieved from 70 to 75.5 are to carry forward for the duration of the current Collective
Bargaining Agreement without need for taking the initial stage of any test administered
by the Employer. The Employer is to promptly afford the Union an opportunity for its test
expert/consultant to evaluate the exam per the terms of Arbitrator Nelson’s Consent
Award of August 17, 2001.

Jurisdiction is retained for 90 calendar days from the date of this award.

Signed and dated this | 5/ /?Eé\ day of April, 2011 at Solon, OH.

Harry Graha
Arbitrator






