VOLUNTARY LABOR ARBITRATION TRIBUNAL
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In the Matter of Arbitration *
Between *
* OPINION AND AWARD
OHIO CIVIL SERVICE *
EMPLOYEES ASSOCIATION * Anna DuVal Smith, Arbitrator
LOCAL 11, AFSCME, AFL/CIO *
* Case No. 16-1 1—20060222-102[64-01 -09
and *
*
OHIO DEPARTMENT OF JOB * Patricia Milliken, Grievant
AND FAMILY SERVICES * Arbitrability
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APPEARANCES
For the Ohio Civil Service Employees Association, Local 11 AFSCME, AFL-CIO:
Tim Rippeth, Staff Representative
Thomas Cochrane, Associate General Counsel
Ohio Civil Service Employees Association, Local 11 AFSCME, AFL-CIO
For the Ohio Department of Job and Family Services:

Michael Duco, Manager of Dispute Resolution and SERB Services
Ohio Office of Collective Bargaining

Pam Fisher, Labor Relations Officer
Ohio Department of Job and Family Services



1. HEARING
A hearing on this matter was held at 9:00 a.m. on August 22, 2006, at the offices of the
Ohio Civil Service Employees Association in Westerville, Ohio, before Anna DuVal Smith,
Arbitrator, who was mutually selected by the parties pursuant to the procedures of their collective
bargaining agreement. One issue was presented. The parties waived oral testimony and
presented the case by documents and oral argument. The record was closed at 9:30 a.m. This

Opinion and Award is based solely on the record as described herein.

. BACKGROUND

The facts of this case are not in dispute. On October 27, 2005, the Grievant accepted an
inter-agency transfer and demotion and headquarter county change. Relevant portions of the
document she signed state,

I, Patricia Milliken, do hereby acknowledge that ] understand the position I am

accepting PCN 95909.1, Clerk 1, in the Ohio Department of Job and Family

Services’ Office of Local Operations/Jackson Processing Center is an inter-agency

transfer and demotion covered by collective bargaining in provisional status.

In accordance with Article 6.01 (D), Inter-Agency Transfer, [ understand that I

will serve an initial probationary period and may be removed if | fail to perform

the job requirements to my employer’s satisfaction. I also understand that I may

not challenge such removal. (Joint Ex. 3)

The Department sent her a congratulatory letter dated November 9, 2005, notifying her, amongst
else, what her pay rate would be, where and when (November 14) to report, and that she would
“serve a probationary period of 60 days in this position.” (Joint Ex. 4) The Department admits
that “60 days” was erroneous. It mistakenly cited one-half of the regular probationary period,
which is what is used for a demotion “trial period” (Article 6.01 C).! A month later, the

Department issued a “Corrected Letter” informing her that she would, instead, serve a

probationary period of 120 days. Article 6.01 D governing inter-agency transfers provides:

“The Employer may require employees who are demoted pursuant to Article 17.04 to
serve a trial period equal to one-half of the regular probationary period for the classification....”
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D. Inter-Agency Transfer
Employees who accept an inter-agency transfer pursuant to Article 17,

shall serve an initial probationary period. If the employee fails to perform the job

requirements of the new position to the Employer’s satisfaction, the Employer

rElll}iyll')emove the employee. The employee may not challenge such removal. (Joint
Probationary periods for the Grievant’s new classification are defined in Article 6.01 A: “The
probationary period shall be one hundred twenty (120) days for classifications paid at grades 1 to
7 and grades 23 to 28....7

The Grievant’s Final Probationary Evaluation rated her performance as unsatisfactory.
She was thus probationarily removed from her position of Clerk 1 effective at the close of
business on February 14, 2006.

A grievance was timely filed on February 22 claiming the Grievant was removed without
just cause and that there were several technical violations with her probationary period and
removal. This grievance was denied at Step 3 and thereafter came for arbitration as aforesaid
where the parties bifurcated on arbitrability and merits. Thus, the threshold issue as agreed by
the parties is: Is this matter arbitrable?

The Department argues that the Arbitrator has the authority under Article 25.03 to decide
matters of arbitrability but she does not have the authority to add to, subtract from or modify the
Agreement. The Contract at Article 25.01 B, it says, explicitly excludes disciplinary actions and
removals of probationary employees in their initial probationary period from the grievance
procedure. This is reiterated in Article 6.01 A. Therefore, regardless of the mistake made by the
Department (but later rectified) the Arbitrator has no authority to review the Department’s
removal decision.

The Department continues that with respect to its mistake, the Contract defines
probationary periods for the Grievant’s pay grade to be 120 days. It admits she was demoted in
that she accepted a lower pay range. But because she accepted an inter-agency transfer, she was
subject to a mandatory “initial probationary period,” not the “trial period” defined in Article 6.01
C as “one-half the regular probationary period.” The Contract, it says, is clear. Regardless of
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what the documents say, the Grievant was in an “initial probationary period,” not a “trial period,”
and so the Arbitrator has no authority to decide whether the Grievant was discharged for just
cause.

The Union argues that the grievance 1s arbitrable. It agrees that Article 6.01 D says
“probationary period,” but it does not say what the length of that period is. The Grievant was
told by telephone that it would be sixty days and this was confirmed by the November 9 letter.
The Contract even specifies one-half the regular probationary period for demotions, which
calculates to sixty days. The Union believes the Department was deceptive. Had the Grievant
known at the time that she was going to be subject to a 120-day probationary period she would
not have accepted the move. The Union asks that the Department be made to uphold the
November 9 letter specifying the sixty day probationary period. Thus, since she was removed

after her probationary period ended, she is entitled to due process on that action.

1. OPINION OF THE ARBITRATOR

When addressing issues of substantive arbitrability, which is what is before this arbitrator
by agreement of the parties, there is a strong presumption that unless a matter is specifically
excluded from the arbitration agreement or there is other forceful evidence that the parties
intended to exclude the matter, it is, indeed, arbitrable. The language here could not be clearer:
“Probationary employees shall have access to the grievance procedure except those who are in
their initial probationary period shall not be able to grieve discipline actions or removals.”
(Article 25.01 B) If this were not enough, the same restriction is spelled out in at least two other
places in the Agreement, in 6.01 A New Hires, Promotions and Lateral Transfers to a Different
Classification and in 6.01 D Inter-Agency Transfer. The only question then is whether the
Grievant was in her “initial probationary period” at the time she was removed. If so, her removal
is not arbitrable.

Probationary periods are defined in 6.01 A and made use of in other sections, 6.01 D
Inter-Agency Transfer and 6.01 E Cross-Collective Bargaining Agreement Rights, e.g. They are
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distinguished from trial periods, which apply to lateral transfers within the same classification
(6.01 B) and demotions (6.01 C). Trial periods differ from probationary periods in that they are
one-half the regular probationary period and employees in trial periods are not prohibited from
using the grievance procedure to protest discipline and discharge actions. The fact that these
terms are used in the same sentence in an either-or construction in 17.04% is further evidence that
they are not the same.

It is clear to me that the Grievant was in an initial probationary period and not a trial
period when she was removed. The Acknowledgment she signed on October 27, 2005 explicitly
references Article 6.01 D, uses the term “initial probationary period” and places her on notice
that she could be removed during that period without recourse. The Grievant could have
consulted the Collective Bargaining Agreement or Union before signing the Acknowledgment or
she could have inquired about the change or filed a grievance when she got the corrected letter.
She did neither of these and continued to sit on her hands after the 60-day period expired when
she might have noticed that she had not received a final probationary evaluation and notice of its
outcome. As it was, the Department brought itself into conformity with the Collective
Bargaining Agreement less than thirty days after the transfer became effective and never learned
of her disagreement until it removed her while she was still in her initial probationary period, as
was its right under the negotiated Agreement.

IV. AWARD

For the reasons given, the matter of the Grievant’s removal is not arbitrable.

Anna DuVal Smith, Ph.D.
Arbitrator

Cuyahoga County, Ohio
August 23, 2006

ZEmployees serving in an initial probationary period, trial period or promotional
probationary period, shall not be permitted to bid on job vacancies.”
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