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1. Nature of the Case:

Contractual Interpretation; time off with pay to attend arbitration hearing. This labor

arbitration proceeding was conducted pursuant to the provisions of the Collective Bargaining
Agreement (bereinafter referred to as the “Agreement”) between the Ohio State Troopers Association
Unit I (hereinafter referred to as the “Union”) and the State of Ohio Department of Public Safety,
Division of the Ohio State Highway Patrol (hereinafter referred to as the “Employer”). This
proceeding concerns a grievance filed by Trooper Arthur E. Wood (hereinafter referred to as the
“Grievant”). The Grievant challenges the Employer’s decision denying his request to change his
work schedule, which change would have enabled him to appear at an arbitration hearing in an “on-
duty” status and be paid. The Employer maintains that it allows employees attending an arbitration
proceeding time off with pay, but such entitlement does not extend to employees “off duty.” The
Union and the Employer mutually agréed that the grievandc was properly before the Arbitrator and
further agreed to waive an oral hearing and submit the case on briefs for a binding decision by the
Arbitrator.
The issue in this proceeding is as follows:
Did the Employer violate the provisions of the Collective Bargaining
Agreement by denying the Grievant’s request to change his day off in

order to place him in an on-duty status on the day of his arbitration?
If so, what shall the remedy be?



The applicable provisions in this proceeding are as follows:

COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT

ARTICLE 20 - GRIEVANCE PROCEDURE

Section 20.01 - Purpose

The Employer and the Union recognize that in the interest of
harmonious relations, a procedure is necessary whereby employees
can be assured of prompt impartial and fair processing of their
grievances. The procedure whail be available to all bargaining unit
employees and no reprisals shall be taken against an employee
initiating or participating in the grievance procedure. The grievance
procedure shall be the exclusive method of resolving both contractual
and disciplinary grievances.

Section 20.08(2) - Witness

The Employer agrees to allow witnesses time off with pay at the
regular rate to attend the arbitration hearing.

II. SUMMARY OF THE TESTIMONY AND POSITION OF THE PARTIES:

The facts in this proceeding are not in dispute; it is the application of those facts to the
parties’ Collective Bargaining Agreement which is in dispute.

The Grievant, Arthur E, Wood, filed a grievance under the Collective Bargaining Agreement
and the grievance was scheduled for arbitration on July 28, 2003 at the Office of Collective
Bargaining in Columbus, Ohio before this Arbitrator. Trooper Wood was on scheduled time off on
July 28, 2003. The Ohio State Troopers Association requested that Trooper Wood’s schedule be
changed so he could appear at the hearing in an on-duty status. The Employer denied this request.

Subsequent to the hearing the Union filed the instant grievance alleging that the language in Article




20, Section 20.08(2) of the Collective Bargaining Agreement required the Employer to change a
witness® scheduled time off in order to accommodate his/her presence at an arbitration hearing.
The position of the Union is that the clear and unambiguous Janguage of the Collective
Bargaining Agreement requires the Employer to pay an employee at his/her regular rate to attend an
arbitration hearing as a witness. The language contained in Section 20.08 (2) does not state that an
employee must be scheduled for work on the day of the arbitration in order to take advantage of the
time off with pay provision. It contends that the the April 30,2003 collective bargaining agreement
negotiations between the Union and the Employer, at which time the Employer introduced a proposal
to change Section 20.08(2), supports its position. The Employer introduced the following proposal:
“The Employer agrees to allow witnesses, who _are scheduled to

work the day of the arbitration, time off with pay at the regular rate
to attend the arbitration hearing.”

The Union maintains that this additional language (in bold) would be needed to restrict the clear
meaning of Article 20, which language currently does not restrict payment for time off at the
arbitration hearing only to employees who were scheduled to work on the day of the arbitration. The
Tentative Agreement signed by the Union and the Employer on June 13, 2003 did not contain this
more restrictive proposal. As a result, it argues, there is no question that the Grievaﬁt was entitled
to be paid for attending the arbitration proceeding.

The Union argues that since the language is clear and unambiguous, it is not open to varying
interpretations. Furthermore, the parties’ Agreement réstricts an arbitrator’s ability to add to,
subtract from or modify any of the terms of the Agreement. In light of these principles, it argues that
the Arbitrator must conclude that the language of Article 20 entitles the Grievant to compensation

for attending the arbitration hearing. While the Employer states that its past practice and custom was



not to pay unscheduled employees, the Union argues that an examination of past practice should be
either irrelevant or found to be in support of its position. First, past practice should only be utilized
when interpreting ambiguous language and the Janguage in question here is not ambiguous.
Secondly, if the Arbitrator does look at the practice of the parties, he will find that while the practice
and advice of the Office of Human Resources Management has never been to change a grievant’s
scheduled day off in order to put him/her in an on-duty status on the day of an arbitration, the
Employer cannot say that a witness’ or a grievant’s scheduled day off has never been changed in
order to place the employee on an on-duty status on the day of an arbitration.

It concludes by arguing that any decision contrary to its position would produce a chilling
effect on the filing of grievances.

The Employer also argues that the language contained in Section 20.08(2) is unambiguous
and the Arbitrator is compelled to apply the plain meaning of the words. The plain meaning of the
language at issue places an affirmative duty on the Employer to allow on-duty employees to testify
during their scheduled work hours, without any loss of pay. The obvious intent of this language is
to prevent the Employer from requiring an on-duty employee to use permissive leave to testify at the
arbitration. No reasonable interpretation of this concise language would require the Employer to
place any witness who is off-duty into an on-duty status.

If the Arbitrator were to conclude that the language is ambiguous, then at the very least the
Union’s interpretation is nothing less than nonsensical and cannot be entertained. The Employer
cannot give an employee “time off” unless they are actually working. If an employee already has
scheduled time off, the employee could not be granted additional “time off” in order to attend the

arbitration hearing. Ifit were the intent of the parties to incorporate language placing all employees



in an “on-duty” status on the day of an arbitration, the language would have included specific words
to that effect.

It is a basic tenet of contract interpretation that once parties to an agreement incorporate
specific language regarding a term in one part of the contract, they know how to be specific about
the same term in other parts of the contract. If the same specific language regarding the term or
concept is included in one section of the contract and notina second section, it is not meant to apply
in the second section. Following this tenet, the Employer argues that where the Employer intended
to pay off duty employees, it included language to pay them. As an example, Section 27.05 of the
Agreement contains language to compensate an off-duty employee who is placed on standby. The
parties did not include any language referencing employees in an off-duty status in Section 20.08(2).
Such language would have been included, if the Employer intended to compensate employees
already off-duty.

The Employer further argues that any finding adopting the Union’s interpretation would
unduly burden it by requiring it to compensate employees it did not intend to compensate and
increase it’s scheduling and staffing demands. The subject benefits to be conferred upon the
employees and the concomitant burdens to be shouldered by the Employer were not negotiated into
the labor agreement and, therefore, are not be part of it.

The Employer admits that it did propose additional Janguage to be included in Section
20.08(02) for the purpose of clarifying the existing language. While it believes the language to be
unambiguous, grievances had been filed surrounding the language and management wanted to
eradicate any future interpretation differences. The fact that the new language was not included in

the new labor agreement is not proof that the language was needed to avoid paying off duty




employees.

If the Arbitrator were to conclude that an off-duty employee is entitled to compensation for
attending an arbitration hearing, the rate of pay should be straight pay and no reimbursement should
be given for travel expenses. Paying an employee time and one-half, plus travel expenses is punitive
in nature and should be rejected by the arbitrator.

III. DISCUSSION AND OPINION:

Where the words contained in an agreement are plain and clear, conveying a distinct idea,
there is no occasion to resort to technical rules of interpretation; the clear meaning will ordinarily
be applied. See, Elkouri & Elkouri, How Arbitration Works (5™Ed., 1999), at P. 470. The language
contained in Article 20, Section 20.08(2) is clear relative to employees scheduled for work on the
day of an arbitration. They are entitled to attend the hearing with pay. The issue presented by the
Grievant involves an application of the Section to off-duty employees. The Arbitrator believes that
the language contained in Section 20.08(2) is also clear relative to its application to off-duty
employees; it does not include them.

Since the intent of the arbitration provisions in the Collective Bargaining Agreement is to
provide a procedure available to all bargaining unit employees without any reprisal for participating
in the process, it would appear to be logical to apply Section 20.08(2) to off-duty employees.
Because an on-duty employee is entitled to be released from work, with pay, to be a witness at an
arbitration, it would seem logical that a non-discriminatory application of the provision would apply
to those already off-duty. Arbitrations are conducted during the day and not only would those
employees working on the evening or night shifts be affected (they would be off-duty during the

day), so would those employees on vacation or away from the workplace for other permissible



reasons. To reach such a conclusion, however, one would need to make the determination that the
language of Section 20.08(2) was ambiguous and the intent of the parties, drawn from the essence
of the Agreement as a whole, would support such an interpretation. Based on the clear language of
the Section, such an interpretation would be misplaced. Even if the Arbitrator concluded that the
provisions of the Section in question were ambiguous, the utilization of various rules of construction
would result in the same finding: the Section does not apply to off-duty employees.

Just as a written instrument should not be construed alone from a single word or phrase, but
construed in light of the instrument as a whole, the proper interpretation of sections or portions of
an agreement cannot be isolated from the rest of the agreement. In this instance, the provisions of
Section 20.08(2) must be examined in light of other relevant provisions in the Agreement to arrive
at a proper interpretation. Section 20.08(2) does not set forth specific language stating that off-duty
employees are to be included in the application of its provisions. Since specific language to that
effect is not contained therein, one must examine similar language contained in other provisions of
the Agreement. There are other sections of the Agreement that specifically address compensation
for off-duty employees. The failure of the parties to do so in Section 20.08(2) results in a finding
by the Arbitrator that the parties did not intend the provisions of Section 20.08(2) to apply to
employees already off-duty.

If the Employer has agreed to allow witnesses time off to attend an arbitration, then they must
be scheduled for work in order to be given time off. While the Union argues that employees
attending an arbitration hearing as a witness are entitled to pay and the Employer must schedule the
employee for work on the day of the Arbitration, there does not exist any language in the Agreement

requiring the Employer to do so. Management has the exclusive right to manage the workforce,



which includes scheduling of the workforce. Where the Employer haé intended to include
compensation to off-duty employees, it has incorporated language to reflect that intent.

Section 27.05 of the Agreement is an example of where the parties have included language
concerning compensation to be paid to employees not scheduled to work. The section addresses
those times when employees must be placed on standby during their off-duty hours. Specifically it
states:

27.05 Standby Pay

Whenever an off-duty employee is placed on a standby basis by the
Employer, he or she will be paid on-half of his/her regular rate of pay
for all hours that he/she is actually on standby.

Another pertinent contractual provision is contained in Article 51 of the Agreement
concerning Court Leave. Therein the Employer has agreed to allow an employee leave to appear
before any court or official proceeding, if the action arises out of his/her employment and he/she is
subpoenaed to appear. Employees are entitled to pay under these circumstances. Rather than leaving
to question the issue of compensation for employees scheduled off-duty, it added specific language
providing them compensation. Section 51.01 concerning Granting of Court Leave provides:

51.01 Granting of Court Leave

The Superintendent shall grant court leave with full pay at the regular
rate to any employee who:

1. Is summoned for jury duty by a court of competent
jurisdiction, or

2. Is subpoenaed to appear, based on any action arising out of
his/her employment, before any court or other official
proceedings.

Tn addition to the above, the Agreement further provided the following in Section 51.02



concerning compensation:

51.02 Compensation

A

Based upon the two above contractual provisions, it can be determined that the Employer and
Union were aware of circumstances where issues relating to compensation of off-duty employees
were conéidered. Where the parties intended to provide compensation for off-duty employees, the
circumstances under which they would be compensated and the amount of the compensation was
set forth in specific contractual language. The Arbitrator must conclude that the omission of such
Janguage in Section 20.08(2) was purposeful and the provisions of the Section were meant to apply

as the clear language dictates: only to employees currently working at the time of the arbitration.

Any compensation or reimbursement for jury duty, in excess
of fifteen ($15.00) dollars per day, when such duty is
performed during an employee’s normal working hours, shall
be remitted by a state employee to the payroll officer for
transmittal to the Treasurer of State.

Employees shall notify their immediate supervisor when they
are required to appear in court.

Employees appearing in court or other official proceedings
based on any action arising out of their employment during
their off duty hours shall be guaranteed a minimum of three
(3) hours at one and one half times their regular rate or their
actual hours worked, whichever is greater. The Employer
shall not change an employee’s schedule or scheduled shift in
order to avoid payment for court time incurred during off duty
hours without the consent of the employee involved. Payment
shall be make in cash or compensatory lime at the discretion
of the employee.

Members of the bargaining unit who attend court after a
mutually agreed to shift trade and during what should have
been normal working hours, shall not receive court
appearance pay.
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While this result may seem unfair to those working on shifts other than the “day’ shift, or off duty
due to other reasons, the Arbitrator has no authority to add to, subtract from or modify the terms of
the Agreement. Interpreting the language of Section 20.08(2), other than as set forth herein, would
result in such action.

The Arbitrator considered the arguments presented by the parties concerning the proposal
submitted by the Employer in the most current contract negotiations, wherein the Employer proposed
to amend Section 20.08(2) by adding language indicating the provisions of the section were only to
apply to on-duty employees. While the Union was astute to point out that the proposal must have
been presented to restrict the application of the language in Section 20.08(2), the Arbitrator considers
it to be more in the nature of clarification. The additional language was not necessary, but it would
have been helpful in resolving disputes concerning the interpretation of the applicable provisions.

IV. AWARD

For all the reasons and conclusions set forth hereinabove, the Grievance is denied.

)

Je B/ Sellman, Arbitrator
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