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OPINION AND AWARD

In the matter of Arbitration

Between
The Ohio State Troopers Association, Inc.
And

The State of Ohio, Department of Public Safety,
Ohio State Highway Patrol

Regarding

Grievance Number OCB# 15-00-000125-0017-04-01
(Douglas A. Hamaan et. al.")

APPEARANCES:
FOR THE STATE: FOR THE UNION:
Renee L. Byers, Advocate Herschel M. Sigall, General Counsel

Elaine N. Silveira, Assoc. Counsel
Robert K Stitt, President

' The parties have agreed that this award will aiso apply to a grievance on the same issue, filed
by Trooper Raymond Joseph.



This matter was presented to the Arbitrator by briefs only, in
lieu of a hearing. The briefs were submitted by the mutually agreed
deadline of December 21, 2001.

The issue agreed to by the parties was: “In conformance with
Article 20, Section 20.08 (8) of the Collective Bargaining
Agreement the parties submit the following statement of issue
for resolution by the arbitrator.

“Did _the Employer violate the Collective Bargaining

Agreement by paying the Grievant at straight rate for overtime

worked in the same week that sick leave was used?

The relevant sections of the Collective Bargaining Agreement are 27.01

and 27.02

27.01 Overtime and Compensatory Time

Any member who is in active pay status more than forty
(40) hours in one week shall be paid one and one-hailf
(1.5) times his/her regular rate of pay including shift
differential if ordinarily paid for all time over forty (40)
hours in active pay status. The regular rate of pay

includes all premium pay routinely received..



27.02Active-Pay Status
For purposes of the Article, active pay status is defined as
the conditions under which an employee is eligible to
receive pay, and includes, but is not limited to, vacation
leave, personal leave, compensatory time, bereavement
leave and administrative leave. Sick leave shall not be
considered active pay status for the purposes of this
Article.
The parties submitted factual stipulations regarding this matter
along with numerous documents.
The stipulations include the statement “this grievance is properly
before the Arbitrator.”
The Arbitrator reviewed and considered all submissions in

rendering this decision.

Union Position:

The two grievances in this case were filed when the grievants
involved worked federal overtime and in the same week also took
sick leave. Management compensated the federal overtime at

straight time up to the level of sick leave taken.



The Union notes that the time worked is “voluntary overtime” by
title and definition. In the Union's brief they state: “The fact that these
programs, which provide a tremendous service to the motoring public,
are staffed strictly by overtime hours cannot be underscored. It is the
corerstone of the Employer's grant proposal. It is the reason
troopers and sergeants volunteer to work these programs. 7

The second point argued by the union is that the grant based costs
on the troopers overtime rate of $37.80

Also the Union asserts the Patrol selectively applies 27.02 by
pointing out that Court overtime as provided for in Article 51 is
compensated at the time and one half (1 %) rate notwithstanding the
use of sick leave.

Finally the union argues that Article 48.01 (A) supports their

position in the definition of “active pay status.”

Management Position:

Management believes the matter is very clear. Prior to 1997 the
Collective Bargaining Agreement included sick leave under the
definition of “Active Pay Status.” In 1997 the language was changed

to exclude “sick leave.”



The second argument of management is to note that the rate of
pay for federally funded overtime is governed by the Labor
Agreement. In their brief the employer states: “Nothing in the federal
grant documents directs the rate at which the Employer is fo pay its
employees for federally funded enforcement hours. However, it is
quite clear that the Employer is bound by the terms of the mutually
negotiated labor agreement when it reimburses the employees for

any hours worked, including those that are federally funded.”

Discussion:

Arbitrator Rhonda Rivera, in a case involving the Ohio Department
of Natural Resources makes the observation: “The task of an
Arbitrator is to apply the words of the Contract. If the words are clear
and unambiguous on their face, the interpretation consistent with that
clarity and unambiguity is accepted™.

The question in the instant cases is whether the language is clear
and unambiguous.

An examination of section 27.02 appears, on the surface to be

clear. Previous contracts included sick leave as part of the bank of
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hours to be considered in reaching the forty (40) hour threshold for
time and one half (1 2) computations. The 1997 Contract added the
words: “Sick leave shall not be considered active pay status for the
purposes of this Article.”

One must then tum to the union arguments to see if any of them
are persuasive in creating ambiguity surrounding the new language
added in this section.

1. Article 48 - Sick Leave, section 48.01 (A) states: “ ‘Active pay
status’ means the condition under which an employee is
eligible to receive pay, and includes, but is not limited to,
vacation leave, sick leave, bereavement leave, administrative
leave and personal leave.”

The union would assert that this language flies in the face
of the reference to active pay status in Article 27.

This Arbitrator does not read the contract in the same
way. Article 48 sets the standards by which members of the
bargaining unit will be paid. Absent such reference employees
might lack authority for payment while taking legitimate sick leave.

Likewise, the language in 27.02 specifically limits itself to

application within that article (Overtime). The wording is specific



2. Article 51.02 (B) provides. “Employees appearing in a court orf
other official proceedings based on any action arising out of
their employment during their off duty hours shall be
guaranteed a minimum of three (3) hours at one and one half
(1 3% ) times their regular rate or their actual hours worked,
whichever is greater.....”

The Union argues that the employer does not apply the
provisions of Section 27.02 in this case (Court leave) and thus
they should not apply it in the case of federal overtime.

The contract will not permit the employer to pay court
overtime at straight time because of the clear provisions of
Article 51.

This specific reference governs over the general provision
of Article 27.02

“Arbitrator Sembower effectively stated a primary rule of
contract interpretation in ARB 77-2, p. 8368 by writing that
there exists, "...a canon of contract interpretation which is
followed by the courts and arbitrators. This provides that when

there are two contract clauses which bear somewhat upon the



same subject, that clause which is addressed directly to the
subject matter involved prevails."

Finally the Union argues that the purpose of the grant is
to provide overtime coverage of Ohio’s highways and the
amount of money requested is at the Trooper's overtime rate.

The methodology utilized by the state in requesting this
Federal Grant is not controlling on exactly how much each
participant gets paid.

The Union’s argument, if carried to its conclusion, could
result in a situation wherein the state requested an hourly
amount less than that specified in the contract. No one would
contend that bargaining unit members ought to be
compensated at less than their negotiated rate just because a
grant was based on a lower amount.

Likewise, it is conceivable that the state could apply for a
grant based on a straight time rate. If bargaining unit members
work in excess of forty (40) hours consistent with the Collective

Bargaining Agreement, those members would still be

compensated at their time and one half rate (1 4) even though

‘ ARB 77-2, p. 8368
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the funding source might not provide adequate money to pay
all the costs to those members.

The point raised by the Union that is most compelling to
this Arbitrator is that the Bargaining Unit Members worked the
overtime with the expectation that they would receive time and
one half compensation (1 ¥2). This Arbitrator can understand
that expectation but the job of an arbitrator is to read and apply
the language of the Contract entered into by the parties, not to
invoke the Arbitrators view of what the agreement should be.

The language of Article 27.02 is clear and unambiguous.
Sick leave is not to be included in the determination of forty
hours worked for the purposes of computation of overtime.

The Employer did not violate the Collective Bargaining
Agreement by paying the Grievant at straight rate for overtime
worked in the same week that sick leave was used

Decision and Award:

The Grievances are denied.

It is so ordered at London, Ohio this 14th. Day of January, 2002
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N. Eugehe® Brundige, Arbithator




