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INTRODUCTION

A hearing on the above referenced matter was held on 3/28/00, 5/12/00, 12/11/00,
12/14/00, 1/19/01, and on 3/12/01, in Massillon, Chio and Columbus, Ohio. The parties
stipulated to the fact that the issue was properly before the Arbitrator. However, the
Union raised a procedural objection on four of the charges that were cited by the
Employer. The parties presented evidence and testimony on the procedural objections
first and then argued the merits of the case. The Arbitrator denied a motion by the Union
to dismiss the four charges that were the subject of the procedural objection. The
Arbiirator determined that he would rule on the procedural objections in his Award.
During the hearing the parties were given a full opportunity to present evidence and
testimony on behalf of their positions. The parties submitted briefs in lieu closing
arguments. The hearing was closed on June 25, 2001 due to the exchange of reply letters
following the submission of their briefs. The parties agreed that the Arbitrator’s decision

is to be issued within forty-five days following the day of the hearing.

ISSUE (originally presented by the parties)
Procedural issue:
A. Did the Employer violate the procedural due process rights of the Grievant as
provided for in Section 24.04, Pre-Discipline, of the Collective Bargaining

Agreement regarding four charges (Rule # 2 Falsification of Documents; Rule



# 4 Deceitfulness; Rule # 1 Neglect of Duty; (a) failure to follow procedure)
filed against the Grievant? If so, what should the remedy be?

B. Did the Employer violate the “just cause standard” of the Collective
Bargaining Agreement when it used rule violations that occurred prior to the
issuance of a fifteen-day suspension (on 7/08/98) as a portion of the basis for
its termination of the Grievant?

Merits:

Did the Employer discharge the Grievant for just cause? If so, what should the

remedy be?

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE

ARTICLE 24 Discipline

See Agreement for specific language (Joint Exhibit | ')

BACKGROUND

This was a difficult and contentious case for all involved. The Union vigorously
pursued the defense of Ms. Jackson, and other legal actions were filed by the Grievant in
response to her termination from employment. This arbitration award, by contractual
agreement of the parties, was due by August 9, 2001, However, this arbitrator in

consultation with the parties agreed to issue the award on August 6, 2001.



On August 3, 2001, just prior to issuing the Award, this Arbitrator was informed
by e-mail (see attachment to award) of a resolution of this case pursuant to a lawsuit filed
by Ms. Jackson in federal court (Cleveland, Ohio). As a result of this court settlement, it
is this arbitrator’s understanding that Ms. Jackson has been reinstated to her position of
JCO with DYS and is to receive full back pay and benefits. In addition, her disciplinary
record is to be expunged.

Therefore, the parties in the instant matter resolved all the issues with the
exception of the general issue of whether roll call pay should be included in back pay
awards. Therefore, at the request of the parties, this arbitrator shall confine his analysis

and discussion to that single issue.

EMPLOYER'’S P OSITION

The Employer argues that the award of roll call pay for any actions under Article
24, DISCIPLINE, is specifically prohibited by the parties’s Memorandum of
Understanding (“MOU™) regarding roll call (JX 12). The Employer cites the following
language of the MOU:

“Any Employer initiated absences from the institution shall entitle the employee

10 be paid Roll Call Pay, except during a new emplayee orientation and for action

taken under Article 24 Discipline.”

The Employer argues that the testimony of Brad Rahr, Labor Relations Officer,
supports the Employer’s interpretation of this MOU. The above quoted section of this
MOU was included in order to avoid the payment of roll call for incidents in which an

employee was disciplined, according to the Employer. The Employer rejects the Union’s

contention that roll call should be awarded in such matters (based upon the countervailing



testimony of the Union’s negotiator of the MOU, James Pagani). The Employer further
argues that if the testimony of Mr. Rahr and Mr. Pagani is offsetting, the Union bears the
burden of persuasion. A past practice of not paying roll call pay as part of back pay
awards has been established by the Employer and has been accepted by the Union, argues
the Employer. The Employer also points out that in the 15-day suspension that was
reduced to 11 days, the Grievant did not receive roll call pay for the 4 days of back pay
she received.

Based upon the above, the Employer requests that the grievance be denied.

UNION’S POSITION

The Union flatly rejects the Employer’s argument that once you are disciplined,
justly or unjustly, you lose your opportunity to regain roll call pay. The Union also
disagrees that roll call pay has not been paid in prior settlements with the Employer. The
Union interprets the MOU language far differently than the Employer. It cites the
following language of the MOU:

“Any Employer initiated absences from the institution shall entitle the

employee to be paid roll-call pay, except during new employee orientation

and for actions taken under Article 24 Discipline.”

The Union argues that this language does not eliminate the Just cause standards,
and in fact asserts that the just cause standards require the payment of roll-call pay to the
Grievant. The Union points out that if an employee receives a working suspension, he or
she would be required to work next to co-workers for an entire shift without receiving the

roll-call pay of other employees. The Union contends that the Employer’s interpretation

of the meaning of the MOU is nonsensical.



The Union also cites a prior case by Arbitrator Calvin Sharpe, in which an
employee was reinstated with “full back pay and benefits.” In this decision, Arbitrator
Sharpe stated that the Employer is obligated to pay premium holiday pay benefits as part
of the “full back pay and benefits” award.

Based upon the above, the Union requests that the grievance be granted.

DISCUSSION

The section of the MOU (JX 12) that addresses roll call pay appears to be based
upon Articie 36.06 that provides roll call pay to Correction Officers and Psychiatric
Attendants. The MOU represents an agreement between the parties to create the single
classification of Juvenile Correctional Officer (JCO). It covers a variety of matters (e.g.
promotions, transfers, relocations, probationary periods, Security Officer 1 upgrades, roll
call pay, etc.),

In the MOU, which has the same force and effect as a contract provision, the
parties have made attendance at roll call a condition of employment, subject to Article 24
disciplinary standards. It is also clear that the MOU roll call pay is compensation that is
directly tied to hours worked and not hours away from work that are initiated by the
employee such as vacation or approved sick leave (JX 12, p.6). The MOU goes on to
state that Employer initiated time away from work shall not affect the payment of roll call
pay with two specific exceptions: new employee orientation and actions taken under

Article 24 Discipline.



Mr. Pagani testified that it was his understanding that if an employee would have
his/her discipline reduced, roll call pay would be included in any back pay. For example,
if an employee has his suspension reduced from 10 days to S days, he would receive 5
days back pay including roll call pay. Mr. Rahr stated that he was not aware of such an
understanding. Clearly the testimony of these two respected representatives is offsetting
in this matter. Their testimony does not establish whether the parties intended that roll
call pay be excluded in cases where discipline is reduced or eliminated after being issued.

However, reason and contractual requirements dictate that any “actions taken
under Article 24" are not determined at the time of the Employer’s decision to suspend or
terminate an employee, but must be able to withstand a Just cause review through the
grievance process. In Article 24.01 the parties agreed to the following:

“Disciplinary action shall not be imposed upon an employee except for just
cause.”

If it is determined that the disciplinary action imposed by the Employer was not
for just cause and is overturned, it no longer exists. The argument by the Employer that in
the past it has not included roll call in its back pay awards is not controlling in this matter
in light of the intent of the MOU within a Just cause context. The Employer cited an
award of the undersigned arbitrator in support of its position. The award issued in the
Tod Pennington case called for a “make whole remedy” which should have included roll
call pay. This arbitrator was not privy to the execution of this award by the Emplover
and had no way of knowing roll call pay was excluded. The discipline, or the portion of
it that is eliminated or reduced, no longer represents “.. actions taken under Article 24
Discipline” as described on page 6 of the MOU. Therefore, the portion of back pay and

the time that accompanies it falls under the agreement of the parties that “Any Employer




initiated absences from the institution shall entitle the employee to be paid for Roll Call
Pay..”

However, even absent this express understanding, it would be fundamentally
unreasonable to deprive an employee of roll call pay based upon an employer’s action
that is found to be without just cause. It runs contrary to the fundamental principles of
just cause. What the Employer is asking the arbitrator to believe is that it and the Union
entered into an understanding that deprives an employee from recouping roll call pay (i.e.
30 minutes of pay per day) regardless of the length of time the employee was out of
work. Such an interpretation is implausible when one considers the parties’ clear
contractual commitments. The first sentence of Article 24.01 starts with the overriding
requirement “... that disciplinary action shall not be imposed... except for just cause.”

Roll call pay is for attending a mandatory briefing, and it is virtually
indistinguishable from other work of a JCO that requires a meeting with management. It
is ludicrous to deprive an employee of roll call pay in a back pay award/settlement when

all other back pay is provided based upon disciplinary action that is imposed without Just

cause,



AWARD

The position of the Union is sustained. Unless otherwise agreed to by the

parties, roll call pay shall be included in any back-pay award or settlement of an

employee’s discipline or discharge.

Respectfully submitted to the parties this (owday of August 2001.

uﬁl&

Robert G. Stein, Arbitrator




