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This matter came on for hearing on March 10, 1992, in a
conference room of the Office of Collective Bargaining in
Columbus, Ohio, before Margaret Nancy Johnson, member of the
Arbitration Panel selected in accordance with the terms of the
Collective Bargaining Agreement,

The case for the Union was argued by David Regan, Organizer.
Also present for the Union was Robin Crews-Johnson, grievant.

The case for the Agency was presented by Rachel Livingood,
Assistant Chief, Arbitration Services. In attendance on behalf
of the Agency were Mike Duco, Chief of Contract Compliance; John
Rauch, Labor Relations Manager, Ohio Department of Mental Health;
Teri Decker, Labor Relations Officer, Department of Mental
Health; Valerie Butler, Labor Relations Specialist; and David

Norris, Deputy Director, Human Resources.




There were no objections as to the arbitrability of the
pending dispute, either upon procedural or upon substantive
grounds. Accordingly, then, this matter is properly before the

Arbitrator for a final and binding decision.

GRIEVANCE
The grievance dated October 16, 1991, alleges that "manage-
ment's decision to proceed with job abolishment and failure to
meet with Union constitutes a contract violation." The resolu-
tion reqguested is that "management will cease efforts to abolish
positions and meet with Union and employees as one to discuss

alternative. . . .

ISSUE
The issue in this proceeding is the following: Did the
Agency violate the provisions of the Collective Bargaining Agree-
ment on October 7, 1991 when it refused to meet with affected
employees, and, if so, to what remedy, if any, is the gfievant(s)

entitled?

CONTRACT PROVISIONS

The following provisions of the Collective Bargaining Agree-
ment are deemed to be pertinent to a proper resclution of this

dispute:




ARTICLE 29 - LAYOFF AND RECALL
§29.01 Notice

When the agency determines that a layoff is
necessary, the agency shall notify the Union and
inform them of the classification(s), the number
of employee(s) and the worksite(s) affected.
When the layoff involves a worksite with more
than one (1) employee in a classification series,
the layoff shall be within the entire classifica-
tion series.’

The agency will schedule a meeting with the
Union to explain their reason for such action.
The Union's comments and ideas given to avoid the
layoff will be seriously considered before making
a final decision.

If after this meeting the agency deems that
the action 1is still necessary, the following
procedure shall be adhered to.

Every effort will be made to place employees
in comparable employment in the public or private
sector. The agency shall notify all affected
employees of the impending layoff at least forty-
five (45) days prior to the effective date of any
layoff, if the reason is for lack of funds, and
ninety (90) days prior notice shall be given to
affected employees for any other reason.

STATEMENT OF CASE

By letter dated September 18, 1991 the Agency advised the
Union of its intent to lay off two employees holding the job
classification of Rebabilitation Program Specialist 1in the
Department of Mental Health (Management Exhibit 1). In this
letter the Agency indicated the Union would be contacted "to
schedule a meeting in order to explain our reasons for such
action and to permit you to give us your comments and ideas to

avoid the layoff." A follow-up letter under date of September
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20, 1991, scheduled a meeting for September 26, 1991 (Management
Exhibit 2),.

At the Union's request this meeting was postponed until
October 2, 1991. Although a Union Organizer appeared at the
scheduled time and 1location, he indicated that due to the
unavailability of an affected employee, the meeting could not be
held. The following day a letter was sent to the Organizer con-
firming the meeting was to be held on October 7, 1991. The
Agency further indicated that "we will not proceed with the meet-
ing with the affected employees present" (Union Exhibit 4). In
response, the Union advised the Agency that it "has the absolute
right to bring individuals who face possible 1layoff toc the
meeting required by Article 29 of the Collective Bargaining
Agreement"” (Union Exhibit 5).

On October 7, 1991 the Union appeared at the Central Office
for the layoff meeting along with the two affected employees.
The Agency reiterated its intent not to meet with the employees
present. Consequently, no meeting was held at that time. A
decision was made by the Agency to proceed with the layoffs. The
Union was so advised in a letter dated October 11, 1991 which
also states that the Union's "refusal to participate in the
meetings scheduled for purposes of discussing the proposed
Central Office layoffs is considered a waiver of [its] right to
such a meeting" (Management Exhibit 9). The pending grievance

was filed the same day.



POSITION OF THE UNION

The Union maintains that the refusal of the Agency to meet
with the two affected employees constituted a violation of
Article 29 of the Agreement between the parties. 1In spite of the
contractual commitment to confer, the Agency unilaterally imple-
mented a reduction in the work force without holding the
requisite meeting.

The Union consists of its membership. The position of the
Agency that the term "Union" extends only to staff or elected
officials is without merit, Such a limitation is an impermissi-
ble modification of contract language. The Union exists because
of its membership. As Union members the affected employees had a
contractual right to be present at the meeting. The Union does
not endeavor to restrict Agency attendance at meetings. The
attempt by the Agency to preclude affected employees was
improper.

Furthermore, as members of the affected classification,
these individuals were best qualified to address the subject
matter of layoff, The Union relies upon the input of its
employees for ideas and suggestions on how to avoid a reduction
in force. |

Finally, the Union has always brought targeted employees to
such meetings. Not until the instant case has such a prerogative
been challenged by the Agency.

The Union did not waive this right. The failure of the

Agency to meet and confer in good faith requires remedial
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reinstatement, back pay, and proper adherence to Article 29 prior
to implementation of a layoff.

The grievance should be sustained.

POSITION OF THE AGENCY

The Agency in this proceeding made every effort to comply
with the reqguirements of Article 29, On September 20, 1991 a
notification letter was sent advising the Union of the impending
layoffs and of a meeting scheduled to discuss the Agency deci-
sion. This conference was never held because the Union refused
to meet without the presence of the affected employees. The
Union herein is precluded from any remedial action in this
matter. The proper course of action for the Union would have
been to meet and then grieve. Having failed to do so, the Union
is not entitled to the relief it requests.

The Agency was not in error when it refused to meet with the
affected employees. Its sole commitment is to confer with the
"Union". 1In drafting Article 29 the parties did not contemplate
attendance by affected employees. When the parties intended to
extend a right to the individual employee, the term "employee"
rather than "Union" is used.

There is no evidence that historically affected employees
have been permitted to attend layoff meetings. The singular
instance of attendance by affected employees cited by the Union
fails to establish a past practice indicative of what was meant

in Article 29 by the word "Union."
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The Agency was ready to comply with the clear and unambigu-
ous language of Article 29. It scheduled and rescheduled a
meeting with the Union as required by Article 29. There has been
no contract violation by the Agency.

The grievance should be denied.

DECISION

The sole question to be answered by the Arbitrator in this
proceeding is whether the Agreement between the parties obligates
the Agency to confer with individual employees affected by a pro-
posed layoff. This dispute arises under Article 29 wherein is
set forth the procedure to be followed in the event a layoff is
deemed necessary. In analyzing this controversy the Arbitrator
makes two observations. First, the right to lay off employees is
an inherent managerial prerogative which is restricted only inso-
far as the terms of the Agreement limit its exercise. This
dispute, then, can be resolved by determining what constraints
have contractually been imposed upon management in effecting lay-
offs. Second, the issue presented for resolution leaves no room
for arbitral discretion or the balancing of equities. The con-
tractual language remains constant whether the affected employees
include two, twenty or two hundred members of the bargaining
unit,

Pursuant to Article 29.01 the Agency is required to give
notice of the layoff, including classifications, work sites and

number of employees, to the "Union". Additionally, the
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Agency must "schedule a meeting with the Union to explain their
reason for such action." The evidence presented establishes that
proper notification was given and that the meeting referenced in
Article 29 was scheduled. Such a meeting, however, was never
held because the Union refused to meet without the two employees
involved and the Agency refused to meet with the employees.

In the opinion of the Arbitrator the term "Union" refers to
the business entity established to represent employees in the
bargaining unit. The entire function and purpose of the "Union"
is to act on behalf of the employees and to provide an agent for
the unit members. The word "Union", however, is not synonymous
with affected employees and the same cannot be used interchange-
ably. Throughout the Collective Bargaining Agreement "Union" and
"employees" are used to establish specific rights and obliga-
tions. When the parties have intended to extend a right to
individual employees, it has been specifically stated. The
distinction between "Union" and "employee" prerogatives, for
example, 1is clearly discerned in Article 7 wherein grievance
appeal procedures are established.

The argument advanced by the Union in this case cannot be

sustained. The term "Union" cannot be equated with unit member-

ship. To do so would create chaos in the relationship between
the parties. Moreover, the position of the Union portends
unfathomable dilemmas. For example, in Article 1 the parties

have provided that "this Agreement may be amended only by written



agreement between the Employer and the Union." While an employes
may certainly waive an individual right, it cannot reasonably be
argued that the individual may execute a modification of the
Collective Bargaining Agreement on his own behalf.

In the opinion of the Arbitrator, the right set forth in
Article 29 extends exclusively to the Union as the bargaining
agent or representative of all employees in the bargaining unit.
There is no conclusive evidence of a contrary intent. Although
testimony pertaining to one prior layoff proceeding was pre-
sented, it failed to indicate a consistent, uniform and well-
established practice by which "Union" in Article 29 was defined
to include affected employees. In the absence of evidence
supportive of the contention that in the past "the Union has
always had targeted employees present," this Arbitrator cannot
conclude that such a right extends to individual employees.

It remains to consider the contention of the Union that the
failure of the Agency to meet represented an attempt to interfere
with internal Union business. It is the position of the Union
that the Agency cannot dictate who will represent the Union on
contractual matters. In support of this position, the Union
cited a letter from administrative personnel stating, "It is well
established that the State does not determine who will represent
the Union regarding Collective Bargaining issues." The Arbitra-
tor recognizes that an Agency cannot interfere with internal
Union business or management. Elected officials, appointed

representatives and professional staff are beyond the purview of
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the State. There is no contention, however, that the individual
employees were present on behalf of the Union. On the contrary,
the testimony elicited clearly identifies the employees as
affected individuals, not Union representatives.

The Union contends that the employees were best qualified to
argue their case for avoiding the layoff. It is the employees
who knew why their jobs ought to be preserved. This argument,
however, fails to recognize the representative character of labor
relations in an organized work environment. Pursuant to Article
2 it is the Union that is recognized as the representative of all
unit employees. Article 3 of the Collective Bargaining Agreement
more fully details the right of the Union to act as a representa-
tive of all bargaining unit employees and the obligations
corresponding thereto.

In summary, pursuant to Article 29.01 the Agency is required
to deal with the agent or representatives of the bargaining unit
and those individuals acting in a representative capacity. The
Agency, ‘however, is not obliged to meet and confer with
individual employees acting on their own behalf, even in the pre-

sence of a Union delegate.

AWARD

The grievance is hereby denied.

MARGARET [NANCY JOHNSOW/ /
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Dated and made effective at the facility of the Agency
this 16th day of April 1992.

Margaret Nancy Johnson



