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On November 11, 1989, Scott Eric Hunter filed a dgrievance
against the Ohio HighwayAPatrol (State) protesting the State’s
denial of his bereavement pay request for November 11, 1990. The
State denied the grievance. Failing to secure satisfactory
relief at earlier stages of the grievance procedure The Fraternal
Order of Police, Ohio Labor Council Inc., Unit 1 (Union) has now
brought the matter +to arbitration. A hearing was held in
Columbus, Ohio on March 30, 1990.

I.
STATEMENT OF THE CASE
A. THE ISSUE

1. Did the State violate the agreement by denying the
Grievant bereavement pay for November 11, 19897

2. If so, what is the remedy?

B. RELEVANT PROVISIONS OF THE 1989 - 1992 AGREEMENT

ARTICLE 27 - OVERTIME

§27.01 Overtime and Compensatory Time
* % *
1. Any member who is in active pay status more

than forty (40) hours in one week shall be paid one and
one-half (1.5) times his or her regular rate of pay
including shift differential if ordinarily paid for all
time over forty (40) hours in active pay status. The
regular rate of pay includes all premium pay routinely
received.

§27.02 Active-Pay Status

~ For purposes of this Article, active pay status is
defined as the conditions under which an employee is
eligible to receive pay, and includes, but 1is not
limited to, vacation leave, sick leave persconal leave,
bereavement leave and administrative leave.
§44.02 Holiday Pay

Members are automatically entitled to eight hours



of holiday pay regardless of whether they work on the
holiday. Compensation for working on a holiday is in
addition to the automatic eight hours of holiday pay at
regular rate and shall be computed at the rates
prescribed in Section 44.03 of this Article.

a. If the holiday occurs during a period of sick
or vacation leave of an employee, the employee shall
draw normal pay and shall not be charged for sick leave
or vacation for the holiday.

b. An employee on leave of absence is on no-pay
status and shall not receive payment for a holiday. A
leave of absence shall neither start nor end on a
heliday.

c. An employee in no=-pay status shall not
receive holiday compensation.

d. Full-time employees with work schedules other
than Monday through Friday are entitled to pay for any
holiday observed on their day off.

ARTICLE 45 -~ PERSONAL LEAVE

* * *

§45.06 Uses and Prohibitions

Personal leave may be used to extend an employee’s
active pay status for the purpose of accruing overtime
or compensatory time.

Personal leave may not be used to extend an
employee’s date of resignation or date of retirement.

* * *
ARTICLE 50 - BEREAVEMENT LEAVE

If a bargaining unit member has completed his/her
initial probationary period and is absent from work due
to the death of a member of his/her immediate family,
he/she will be paid for time lost at regular rate from
his/her regular scheduled tour of duty shift up to a
maximum o©of three (3) consecutive work days. Time may
be extended by use of vacation, personal, or sick leave
with approval of the employee’s supervisor. No
reasonable reqguest shall be denied.

For purposes of this Article, immediate family
shall include: spouse or significant other (which is
defined to mean one who stands in place of a spouse and
resides in the home of the employee), children, step-
children, grandchildren, parents, grandparents,



brothers, sisters, mothers-in-law, fathers-in-law,

daughters-in-law, sons-in-law, sisters-in-law,

brothers-in-~law, or legal guardian or other person who
stands in place of a parent (in loco parentis).
C. BACKGROUND FACTS

The Grievant has been a trooper with the Ohioc Highway Patrol
for 12 years. He is stationed at the Milan Post on the Ohio
Turnpike. During the period of November 9-12, 1989, the Grievant
was scheduled to work the 7:30 a.m. to 3:00 p.m. shift. Because
of the death of his grandmother, the Grievant requested
bereavement leave under the Agreement for November 10 and 11,
1990. The State granted the request for November 10 but denied
it for November 11.

Because November 11, 1989, was *“Veterans Day”, a paid
holiday, the State required the Grievant to take holiday pay
rather than bereavement pay for that day. The State explained to
the Grievant that his leave for November 11, 1989, must be taken
as holiday pay, entitling the Grievant to eight hours of regular
pay rather than regular pay ﬁlus an additional eight hours
regular pay or premium pay at one and one-half times regﬁlar pay.
Other troopers who were scheduled and did work on November 11,
1989, received premium pay for working on the holiday. These
employees were paid for 92 hours and the Grievant was paid for 80
hours during the pay period encompassing November 11, 1989. In
his grievance Trooper Hunter claims that the Agreement entitles

him to eight hours of holiday premium pay plus eight hours of

regular pay for bereavement leave for November 11, 1989.



II.
CONTENTIONS OF THE PARTIES

A. THE UNION’S POSITION

The Union argues that the Grievant should have been paid

bereavement pay for November 11, 1989, plus holiday pay at the

rate of one and one half times the reqular rate for eight hours

or twelve hours compensation time. The Union argues that holiday
pay is an entitlement and not overtime as it is characterized by

the State. In support of this argument the Union points to the

fact that the Grievant would have worked on Novenmber 11 but for

the necessity of taking bereavement leave. If the Grievant had

worked on November 11, 1989, as scheduled, the Union continues,

he would have earned the overtime premium as provided in Section

44.02 of the Agreement. The Union argues that the Agreement does

not permit the State to deprive the Grievant of a benefit because

he exercised the right to take bereavement leave under the

Agreement. Accordingly, the Union -argues that by denying the

Grievant bereavement leave on November 11, 1989, the State has

also denied the Grievant premium holiday pay and violated

Section 44.02 and Article 50 of the agreement. To remedy this

violation the Union requests an
premium pay--1 1/2 times regular

at the regular rate.

award of eight hours of holiday

pay amounting to 12 hours of pay

B. THE STATE’S POSITION
The State argues that the Agreement does not permit the
- Grievant to use bereavement pay to extend active pay status for
the purpose of accruing overtime and compensatory time. The
State says that the contract only allows personal leave to be



used in this way. The State also notes that except for personal
leave other leaves such as sick leave and vacation leave are
compensated at the normal rate, when they fall on a holiday. The
State argues that wunder the principal of expressio unius est

exclusio alterius the Arbitrator is required to read only

personal leave and not bereavement leave as permitting an
extension of active pay status in order to secure overtime pay.

The State also points out that under it’s reading of the
Agreement the Grievant would have been entitled to take November
10 for bereavement leave, November 11 as a holiday, and November
12 and 13 as bereavement leave under the consecutive days term of
the bereavement provision. But since the Grievant only requested
two days leave and the second day fell on a heoliday, the Grievant
was entitled to only one day of bereavement leave. ©On this basis
the State argues that the Grievant was properly denied his
reqguest for bereavement leave on November 11, 1989, and the
Grievance should be denied.

III.
DISCUSSION AND OPINION

This 1is a case of first impression under the parties’
agreement. The issue is how did the parties intend to reconcile
the right to bereavement pay as set forth in Article 50 of the
Agreement with the right to holiday pay contained in Article 44
of the Agreement. The parties concede that the Agreement is
silent on the question of what pay an employee should receive
when bereavement leave encompasses a holiday. Moreover, Captain

James F. Spurrier, a payroll officer in the fiscal management



section of the Highway Patrol since 1987, testified that no
requests for bereavement pay on a holiday have been made during
his term of office.

Two well-settled principles of contract interpretation are
important to resolving this issue. One 1is that contractual
provisions should be interpreted to avoid a forfeiture, where

reasonable alternative constructions are possible. See e.g. Mode

O’Day Corp., 1 LA 490, 494 (1946) where Arbitrator George Cheney
articulated the principle as follows:

A party claiming a forfeiture or penalty under a
written instrument has the burden of proving that such is
the unmistakable intention of the parties to the document.
(footnote omitted) 1In addition, the courts have ruled that
a contract is not to be construed to provide a forfeiture or
penalty unless no other construction or interpretation is
reasonably possible. Since forfeitures are not favored
either in law or in equity, courts are reluctant to declare
and enforce a forfeiture if by reasonable interpretation it
can be avoided. '

The other principle as cited by the State is found in the 1latin
expression, expressio unius est exclusio alterius, meaning “to
express one thing is to exclude another. Arbitrator Lipson
nicely states the rationale underlying this principle in Hoover
Universal Inc., 77 LA 107, 112 (1981):
[This] principle fits in with the general idea that a
written contract is presumed to embody the whole agreement
of the parties, and terms or obligations that the parties
did not include should be deemed to be  deliberately
excluded. This is part of the philosophy that to the
greatest extent possible, the words that the parties
themselves have used should govern, and legal obligations
should be limited to contract language.
The coexistence of the bereavement and  holiday pay
provisions in the Agreement can be read to entitle the Grievant

to no bereavement pay on a holiday as the State does in this case

or to holiday premium pay plus bereavement pay as the Union does.



It may also be read in a third way not specifically pressed by
either of the parties.

The State’s interpretation would amount to a forfeiture of
the bereavement benefit. The Agreement clearly entitles
employees in active pay status (Section 27.02) to holiday pay
(Section 44.02) for holidays not worked and to bereavement pay
(Article 50) for up to three days leave for the death of a
grandparent such as Grievant’s. Both benefits are paid at the
regular rate of pay. In this case the State refused the
Grievant’s request for a second day of bereavement pay forcing
him to accept holiday pay and thus to forfeit the bereavement
benefit. It is undisputed that the Agreement does not explicitly
call for this result, and no other evidence has been produced
that suggests an "unmistakable intention” to eliminate
bereavement pay when bereavement leave falls on a holiday.

The State argues that the Grievant could have received
bereavement and holiday pay, if he had requested the first day
(November 10) as a bereavement day and up to two additional days
following the holiday as bereavement days. The State points out
that such a request would have been granted under the bereavement
pay provision. However, while this approach, perhaps, prevents
the forfeiture of bereavement pay, it simultaneously creates a
forfeiture of holiday pay. The State’s approach would prevent an
employee on bereavement leave from also receiving holiday pay, a

benefit that would be available to employees on sick or vacation



leave.1

The State cites Hiram Walker & Sons, 33 LA 621 (Updegraff
1959) in support of its argument that bereavement pay is not a
#consolation bonus” to grieving employees as the Union would
have it interpreted. While Arbitrator Updegraff ruled in Hiram

Wwalker & Sons that bereavement leave could not extend vacation

leave, he also recognized the essential purpose of bereavement
pay as permitting employees to attend to funeral matters without
impairing their income. The forfeiture of holiday pay under the
ctate’s sandwiching approach would create such an impairment.

Tf the Grievant had worked as scheduled, he would have
received pay for 92 hours of work, because of the operation of
the holiday premium pay provision. Instead the Grievant
received pay for 80 hours of work, the same as a trooper who
decided to take the holiday off, even though it was a normal
working day, and who did not extend his active pay status by
using personal leave. Yet bereavement leave does not involve the
same degree of voluntariness as a decision to take the déy off.
The Grievant was effectively forced to take leave because of
circumstances beyond his control, the death of his grandmother.
It does not seem reasonable to put him on a par with employees

who have more control over the reasons for their decision to take

1 1t should be further noted that nothing in the bereavement
article suggests that bereavement leave can sandwich the holiday
as suggested by the State. Indeed, that article only provides
that bereavement leave can be extended by vacation, personal, or
gick leave approved by the supervisor. Furthermore, the State
admits that no requests for bereavement pay on a holiday had ever
peen made under the Agreement. Thus, the Grievant had no
reasonable notice that a forfeiture of bereavement pay could be
avoided in the way the State suggests.



jeave. The Arbitrator finds that the parties did not intend such
a result.

on the other hand, the Union’s interpretation would violate
the principle, “expressio unjus est exclusjo alterjus” (the
expression-exclusion principle). The Union argues that the
Grievant is entitled to premium pay, the same as the troopers who
worked on the holiday. Such treatment would also put the
Grievant on a par with those troopers who extended their active
pay status by using personal leave on a holiday.

The Grievant’s position is hardly comparable to that of
troopers working on November 11, since he did not work. It is
not reasonable that he would enjoy the benefits conferred by a
provision that is triggered only when an employee works. Rather,
the parties’ intent can best be gauged by considering the
Agreement’s treatment of employees who like the Grievant are on
leave during the holiday.

Indeed, the best evidence of the parties’ intent on this
issue is Section 45.06 of the Agreement. That section permits
personal leave to be used to extend active pay status for the
purpose of accruing overtime. Overtime is paid at the premium
rate of one and one-half times the regular rate of pay to unit
members who are in active pay status more than 40 hours in one
week (Section 27.01). Premium pay is also earned for working on a
holiday (Section 44.02). Whether for working on a holiday or
beyond regular hours, premium pay recognizes the infringement on
one’s personal time brought on by holiday or afterhours work.

The Agreement clearly permits personal leave to be used to
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help accrue premium pay. It does not permit bereavement pay to
be used for the same purpose. The other leave provisions
relating to holiday pay--sick and vacation leave (Section 44.02)-
-permit only normal pay when a holiday occurs during leave.
Under the expression-exclusion principle of contract
interpretation Section 45.06 of the Agreement evinces the
parties’ intention that bereavement leave, taken on a holiday,
not be used to accrue premium pay.

A third interpretation of the bereavement and holiday pay
provisions honors the two relevant interpretive principles and
thus most closely approximates the parties intention in this
case. The Arbitrator finds that the parties intended for wunit
members to receive both bereavement pay and holiday pay, but not
holiday premium pay. This interpretation squares with the
State’s concern about forfeiture reflected in its assertion that
no forfeiture of bereavement pay is required under its
interpretation. As noted above the State has asserted that
Article 50 would permit an employee to sandwich the holiday
between bereavement d&ays even though Article 50 calls for
consecutive bereavement days. The Arbitrator’s interpretation
also preserves the holiday benefit conferred in Article 44, which
in turn would be forfeited under the State’s assertion.

The Union’s argument that holiday premium pay is an
entitlement and not overtime confuses the holiday benefit, which
is normal pay received for holidays not worked, with the premium
that is paid for holiday work. As also noted above, heoliday work
"like overtime brings a premium, because it infringes upon an

employee’s personal time. Unlike holiday pay, holiday premium

11



pay is not automatically triggered by the arrival of the holiday.
Thus, it is inappropriate to read the bereavement and holiday pay
provisions as entitling the Grievant to holiday premium pay for
helidays occurring'during bereavement leave.

The State makes the point that bereavement leave is
distinguishable from sick and vacation leave, which suggests that
this third interpretation treating them the same may be
inconsistent with Section 44.02a of the Agreement. The State’s
argument is that unlike bereavement pay, sick and vacation leave
are banked and may be cashed in at a later time. The inference
is that the Agreement preserves holiday pay along with sick and
vacation leave pay when they occur at the same time but makes
bereavement and holiday pay mutually exclusive when they
coincide.

However, the issue under the third interpretation is not
whether bereavement pay should be banked and later cashed in.
Such a reading would be clearly prevented by the expression-
exclusion principle, since Section 44.02 permits such future use
only of sick and vacation leave occurring during the holiday.
Rather, the issue is whether the Grievant should have received
bereavement pay plus holiday pay for November 11, 1989. Holiday
pay 1is a benefit to which a unit member is entitled under the
Agreement regardless of whether he works. The Agreement does not
force the employee to elect between holiday pay and any other
leave taken while the employee is in active pay status. Oonly
when a leave of absence is in no-pay status does the Agreement

‘deprive an employee of holiday pay (Section 44.02b).
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If the State had permitted the Grievant to take bereavement
leave on November 11, 1989, as the Arbitrator finds appropriate
in this award, such leave would not have been banked; it would
have been spent as intended by the parties. And there would have
been no question about the Grievant’s entitlement to holiday pay.
By denying the Grievant’s request for bereavement 1leave and
requiring the Grievant to take holiday pay instead, the State
violated Section 44.02 and Article 50 of the Agreement.

Iv.
AWARD

Based on the foregoing the grievance is sustained. The

State shall pay backpay to the Grievant in the amount of eight

hours of pay at the regular rate.
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CALVIN WILEIAM SHARPE DATE 7
ARBITRATOR
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