BEFORE THE ARBITRATOR

In the Matter of:

STATE OF QHIO Case No. G87-2309
and

OHIO HEALTH CARE

EMPLOYEES UNION,
DISTRICT 1199 OPINION AND AWARD

This arbitration arises by reason of a grievance'filed
by the Union on September 4, 1987 alleging that the State
violated the parties collective bargaining agreement when
it denied release time and tuition reimbursement to which
grievant felt she was entitled.

- RELEVANT CONTRACT PROVISIONS

AND POLICIES AND PROCEDURES

ARTICLE 21 - CONTINUING EDUCATION
§21.01 Purpose

The employer recognizes that certain benefits
accrue both to the State and the employees through
participation in continuing education activities,
including attendance at professional conferences
and seminars and enrollment in post-secondary
educational programs. The appointing authority
or designee, working within the framework of
hudgetary constraints, will support these activities
when deemed appropriate and beneficial to all
concerned. If participation in such activities
is voluntary, time spent in them shall not be
considered time worked for overtime purposes.



When an employee attends a professional conference
or seminar which is approved or sponsored by the
agency, the employee shall receive his/her regular
daily rate of pay for each day of attendance at
such conference or seminar which falls on a
regularly scheduled work day.

§21.02 Tuition Reimbursement, Seminar and Conference
Fund

The employer/agencies are committed to the upgrading
and maintenance of the educational and skill levels
of bargaining unit members. Where possible, the
agencies will continue +the practice of +tuition
reimbursement in effect on the date of the ratifica-
tion of this agreement. In addition the employer
(OCB) shall establish a tuition reimbursement,
seminar and conference fund of $100,000 for both
units in fiscal year 1988 and $100,000 for both
units in fiscal year 1989. ‘The employer (OCB)
and the union shall meet to agree to reasonable
rules for the expenditure of the funds. The fund
will pay for fees and expenses for attendance
at seminars, workshops and conferences, and for
tuition reimbursement.

Any remaining funds committed for a fiscal vyear
shall carry over to the next fiscal year within
the same biennium. Reimbursement for travel,
food and lodging shall be consistent with Article
19 Travel of this agreement. Agencies may allocate
additional funds within their agency for the purpose
of providing reimbursement to their employees
for approved attendance at seminars and conferences,

or for tuition reimbursement. In agencies where
such a fund exists agency employees must apply
first for seminars, workshops and conferences
and tuition reimbursement from that agency. When

those funds are no 1longer available or do not
exist the employees may apply for reimbursement
from the tuition reimbursement, seminar and
conference fund established by the employer (OCB),

Requests to attend seminars, workshops and
conferences, or for tuition reimbursement shall
not be unreasonably denied.



INDUSTRIAL COMMISSION
POLICY AND PROCEDURE MEMO NO. 3

OUT-SERVICE TRAINING

Out-service training is defined as short-term
seminars, workshops or professional conferences
or meetings conducted by institutions and organi-
zations outside of the Industrial Commission,
the Bureau of Workers' Compensation or the Depart-
ment of Administrative Services. The content
of these +training activities should be related
to the employee's current duties. Employees may
attend no more than two (2) out-service training
functions per fiscal year. This number does not
include out-service programs which the
Director/Manager requests an employee to attend
as a work assignment. The employee must have
completed his/her probationary reriod before
attending out-service training unless the training
has been assigned. Opportunity for out-service
training is based on availability of funds.

INDUSTRIAL COMMISSION
POLICY AND PROCEDURE MEMO NO. 4

OUT~SERVICE EDUCATION

An employee must have permanent employment status
with the Industrial Commission and have one (1)
year of continuous service with the agency to
apply for educational assistance. An employee
may apply for educational assistance for course
work which 1is specifically related to his/her
current duties and/or related to the duties of
the position which is the next step in the natural
progression of his/her current <classification,
and which will result in improved job performance.
The only exception to this is education required
by the Industrial Commission as an assignment.
All applications for tuition reimbursement must
be reviewed by the Education Review Committee.
Opportunity for out-service education is based
on availability of funds.



RELEASE TIME

Time off the job with pay may be authorized for
out-service education. For employee~requested
educational assistance, the maximum time off allowed
is one-fourth of the employee's normally scheduled
hours per week. Any time beyond the maximum must
be specifically approved by the Director of Admini-
strative Services. Release time should only be
requested by an employee when course work is not
available after working hours.

STATEMENT QF FACTS

The State of Ohio ("State") and Ohio Health Care
Employees Union District 1199 ("Union") are parties to a
collective Dbargaining agreement effective June 12, 1986
to June 11, 1989, This agreement covers the health care
employees at facilities run by State commissions and depart-
ments that deal with health care.

Section 21.02 of the contract states that 'where
possible, the agencies will continue the practice of tuition
reimbursement in effect on the date of the ratification
of this agreement'. It appears that at the ratification
of this agreement, the Industrial Commission of Ohio had
in existence two policies relating to tuition reimbursement,
seminars and conferences:

Memo No. F3, titled Out-Service Training, which is
defined as short-term seminars, workshops or professional
conferences or meetings conducted by institutions and organi-

zations outside of the Industrial Commission, the Bureau



of Workers' Compensation or the Department of Administrative
Services. Those +type of seminars only require that an
employee must have completed his/or six month probationary
period before attending such seminars, workshops or
conferences.

Memo F4,titled Out-Service Education, which is defined
as course work not under the direct sponsorship or control
of the Industrial Commission. It is generally conducted
by colleges, universities and, in some cases, by the Ohio
Department of Administrative Services. In order to be
entitled to this type of tuition and release time, a employee
must be of permanent status and have one year of continuous
service with the Industrial Commission.

There 1is no contention that both o©of these pdlicies
were not in effect at the time of the execution of the current
collective bargaining agreement, although the most current
versions intrcduced into evidence were dated October 24,
1986,

The grievant, Frances Ralls, was originally employed
as a Vocational Rehabilitation Counselor 2 by the Ohioc Depart-
ment of Mental Health for seven years at Lewis Center, a
mental hospital 1in Cincinnati. At Lewis Center, grievant

qualified for certain tuition and release time benefits



as referred to in the cited provisions of the collective
bargaining agreement. In January, 1987, grievant applied
for a position with the Industrial Commission of Ohio, a
different state agency. At the time that grievant was inter-
viewed, she indicated she had enrolled for a Masters Degree
program at the University of Cincinnati in rehabilitation
counseling and was attending classes on release time from
Lewis Center. She was allegedly encouraged to continue
that program.

On March 1, 1987, grievant transferred to the Industrial
Commission of Ohio where she was employed as a rehabilitation
consultant. At this time grievant was attending the Univer-
gity of Cincinnati in the spring quarter and used her vacation
time as release time to continue her Masters Degree program.

On June 20, 1987, the grievant formally applied for
tuition and release time from the Industrial Commission
for the ensuing fall semester. In August this request was
denied by the Industrial Commission on the basis that its
policy requires one year of service with the Industrial
Commission before tuition and release time can be approved.
Accordingly, grievant filed the instant grievance for release

time retroactive to March 5, 1987.



Subsequent to the filing of the grievance, some time
in November, grievant became aware of the fact that a fellow
employee, Pat Niehaus, a nurse, had been granted tuition
and release time to attend a 16 week seminar in human
physiology review without meeting the one year requirement.

POSITIONS OF THE PARTIES

Union Argument

The Union contends that under Article 21, management
has an obligation not to unreasonably deny any request for
release from work and tuition reimbursement. The Union
argues the Company did not deny grievant's application on
a reasonable basis, but rather in an arbitrary or improper
manner. For the denial to have been reasonable, the standard
of one continuous year of service with the Industrial Commis-
sion has to be applied consistently, equitably and equally,
and since Pat Niehaus was permitted tuition and release
time for a seminar, the treatment was disparate and thereby
unreasonable.

State Argument

Grievant transferred into the Industrial Commission
from a department which had a different policy for requesting
release time. The new policy that she was under did not

deal with her seven years of State service. She was not



qualified under this new department's policy. Her request
was denied on the basis of an established policy which was
uniformly applied.

DISCUSSION

In the instant case, the Union relies om that portion
of Section 21.02 of the contract that states that tuition
and release time for attendance at seminars, workshops and
conferences or for tuition reimbursement 'shall not be
unreasonably denied". Its main contention is that it was
unreasonable to deny grievant's request because of the
disparate treatment afforded to the grievant by allowing
fellow employee Niehaus +to attend a seminar without the
one year requirement. It is clear that a rule or policy
must be '"even handedly" applied for it to be reasonable.
Bard Manufacturing Co., 83 LA 749 at 751 (Feldman, 1984);
Lioyd Ketcham Oldsmobile, 77 LA 953 at 955 (Hilgert, 1981).
It is somewhat doubtful that one instance of disparate treat-
ment and many, many instances of equal treatment would render
any rule unreasonable. However, in view of the following
discussion, the Arbitrator need not reach this question.

The policy of the Industrial Commission of Ohio for
continuing education differs in relation 1) to the attendahce

at seminars, workshops and conferences and 2) to continuing



college education for a Masters Degree. The testimony is
uncontradicted that no employee has ever received tuition
or release time without one year of service for continuing
education leading to a college degree. The issue, therefore,
is whether nor not granting release time? to Niehaus, a
nurse, to attend a human physiology review course for 16
weeks, one night a week, without one year of service,
evidenced disparate treatment in refusing the grievant tuition
and release time to complete her Masters Degree because
she lacked one year of service.

The Industrial Commission's policy on continuing educa-
tion makes a definite distinction between two types of
educational programs. In the one instance, the seminar
and conference does not lead to any college degree, is not
sponsored by a college or university, is for a specified
period of time of relatively short duration, is directly
job related to the employee's work, and does not result
in college credit. 1In the case of Niehaus, who was a nurse,
the course amounted to a 16 week review of physiology directly

related to her job. In the case of grievant, the course

Grievant's tuition was subsequently paid by OCB from
a supplemental fund as set forth in Section 21.02 of the
contract and is, therefore, not involved in the relief
requested in this case.



was a continuing university program for college credits
toward obtaining a degree. Such a difference 1is not, in
the Arbitrator's opinion, unreasonable.

It, therefore, follows, that the granting o©f release
time to Niehaus to attend the 16 week seminar is not evidence
of disparate treatment of the grievant in refusing her release
time to continue her college sponscored program leading to
a Masters Degree, There being no other evidence that any
other person similarly situated to the grievant was permitted
release time prior to completing the one year of service
with the Commission, there is no disparate treatment and,
accordingly, the refusal to grant grievant's request based
on the established Commission policy was not '"unreasonably
denied".

AWARD

For all +the reasons above discussed, this grievance

is denied.

/ng =LA
?@'N S B. KATZ, Artjtrator

Issued at Cincinnati, Hamilton County,
Ohio, this 26th day of April, 1989.
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